torsdag, oktober 22, 2015

Morfars morotskaka



Jag ska på scrapträff till helgen och det brukar alltid vara deltagare som bakar till fikat. Vi är många som bakar till scrapfikat och jag är en av dem.

Min morfar var väldigt engagerad i PRO på slutet av sitt liv. Han var möbelsnickare till yrket. Inom PRO hade han kurser i snickeriverkstaden. Min morfar gick också på kurser själv. En av dessa kurser var en bak- och matlagningskurs. På den kursen fick han baka en jättegod morotskaka. Här kommer receptet på hans morotskaka.

Morfars morotskaka

Ingredienser till själva kakan:

4 st ägg
350 gr (ca 6 dl) finrivna morötter
2 1/4 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel

Använd en stor bunke, ca 2,5 l. Vispa ägg och socker pösigt. Lägg de torra ingredienserna i en annan bunke, Varva matolja med de torra ingredienserna i äggsmeten, Tillsätt till sist morötterna, 

Häll smeten i en smord springform med en diameter på 25 cm (innermått).

Grädda kakan på 175 grader i ca 60-70 minuter

Eller

Häll smeten i en långpanna (innermått 25 x 35  cm) med bakplåtspapper. 

Grädda då kakan på 175 grader i ca 40-50 minuter.

Prova med en sticka i mitten av kakan att den är klar. Låt kakan svalna helt.

Ostglasyr

100 gr Philadelphiaost
1/2 dl rumsvarmt, mjukt smör
2 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Ta fram smöret i rumstemperatur så att det blir mjukt. Tillsätt osten., Sikta ner florsockret och häll i vaniljsockret. Vispa ihop smeten. Jag brukar först använda elvisp och sen vispa för hand. Vispa tills du får bort klumparna som blir.

Bred ostglasyren på den kalla morotskakan, Ställ den i kylen tills glasyren har stelnat något. Skär kakan i bitar. Det går utmärkt att frysa kakan.

Lycka till!



Ha nu en bra helg som kommer!

kram Pernilla

Inga kommentarer: